Federatia Romana de Sah - Pagina Principala European Chess Union World Chess Federation
Anunturi
    A apărut revista ȘAH nr. 4 / 2018 cu un bogat conţinut privind performanţele deosebite ale juniorilor la Campionatele Europene şi ale Uniunii Europene, Gimnaziada cu cele mai bune partide jucate, pregătirile marilor maeștri Magnus Carlsen şi Fabiano Caruana în vederea meciului pentru titlul mondial prin participări şi partide de la cele mai tari turnee: Samkir, Biel, Saint Louis, Sinquefield. Comentează Florin Gheorghiu, Colţul antrenorului cu Finalurile lui Valentin Stoica, Campionatul naţional al veteranilor, Litoral 2018: Trofeul Litoralului, Fisca şi Techirghiol şi din nou despre marele campion Ion Bălănel (continuare).
A apărut Cursuri de Șah vol.2 cuprinzând lecții de la Școala Marilor Maeștri! Din cuprins:

Cătălin Ardelean - Avantajul static și dinamic
Alin Berescu - Pionul izolat

Constantin Ionescu
- Combaterea deschiderilor dubioase
- Studiile și rolul lor în pregătirea șahistă


Informații și comenzi:
C. Pașcalău tel: 0735 872 066 corneliu.pascalau@yahoo.com
Turnee - Mai 2016
28-29.05.2016
Turnee - Iunie 2016
27.06-07.07.2016
24.06-03.07.2016
16-19.06.2016
16-19.06.2016
13.06.2016
Stiri - Sah in scoala

Data postarii: 9 Martie 2015

Învăţătorul vasluian Constantin Grosu a lansat, ieri, chiar de ziua sa de naştere, ghidul metodic “Educaţie prin şah”. Lucrarea a apărut la Editura Media Sind Vaslui, este realizată împreună cu profesoara Silvia Carmen Diaconu, din Botoşani, şi se doreşte a fi un îndrumar pentru studierea şahului ca disciplină opţională în învăţământul preuniversitar.

Continuare »

Data postarii: 8 Ianuarie 2015

În luna decembrie 2014 a intrat în vigoare Ordinul nr.5078 al Ministrului Educaţiei Naţionale, care reglementează modul de recrutare şi selecţie a cadrelor didactice pentru predarea disciplinei opţionale "Educaţie prin şah" în învăţământul preuniversitar.

Click aici pentru Ordinul nr. 5078/08.12.2014 »

Data postarii: 21 Decembrie 2014

F. R. Sah in colaborare cu “Colegiul National de Informatica Tudor Vianu” organizeaza “Centrul de Excelenta” pentru jucatorii avansati, cu rezultate deosebite in sah. In cadrul acestui centru vor fi doua grupe de copii:

  1. grupa de consacrati (nr aproximativ 10 copii)
  2. grupa de sperante/ aspiranti (nr aproximativ 10 copii)

Cursul este tinut de Antrenorul FIDE Milu Romeo (fost campion national de sah al Romaniei) in zilele de sambata, in incinta “Colegiului National de Informatica Tudor Vianu”.

Detalii si inscrieri la telefon: 0722.760.600 sau pe email la miluromeo@yahoo.com.

Data postarii: 21 Decembrie 2014

Vineri 19 decembrie 2014, la Şcola Gimnazială din Pufeşti s-a desfăşurat a II – a ediţie a Cupei Sărbătorilor de iarnă la şah şi tenis de masă. Au participat 54 de elevi concurenţi, cei mai buni, de la toate şcolile din partea de nord a judeţului, inclusiv din municipiul Adjud. Elevii au fost coordonaţi de profesorii: Dulgheru Florica, Pionescu Cătălin, Lovin Adrian, Corcoz Norocel, Sărdaru Costel, Mania Gabriel, Irimia Sergiu, Stoean Daniela, Păncescu Cezar.

Desfăşurată pe mai multe secţini, marea întrecere s-a derulat la concursul de şah – sportul minţii, unde s-au întrecut 35 de copii. De asemenea, trebuie să remarcăm că Şcoala Gimnazială Pufeşti – Domneşti este o şcoală pilot, unde se implementează alături de alte 3 şcoli din mediul rural şi 4 din mediul urban un opţional de şah.

Continuare »

Data postarii: 10 Decembrie 2014

În data de 9 decembrie 2014, la sediul Ministerului Educației Naționale, în prezența Ministrului Remus Pricopie, a președintelui F. R. Șah Sorin Avram Iacoban, a subsecretarului de stat Liliana Preoteasa, a inspectorului general Alin Cătălin Păunescu și a secretarului general F.R. Șah Vladimir Danilov a avut loc videoconferința MEN cu Inspectoratele Școlare Județene, prilejuită de începerea procesului de donare de către FRȘah a seturilor din cadrul proiectului Educație prin Șah către școlile desemnate de MEN.

Au fost invitați să preia gențile reprezentanții școlilor din București, Ilfov și Botoșani, distribuindu-se astfel primele 54 de seturi complete, conținând fiecare câte o tablă de demonstrație, 10 garnituri complete de șah (tablă și piese) și 2 manuale.

Continuare »

Data postarii: 24 Noiembrie 2014

In luna octombrie a avut loc la Erevan, Armenia, conferinta “Sah in Scoala” organizata de Federatia de sah din Armenia cu sprijinul FIDE. In urma cu 3 ani sahul a fost introdus ca materie obligatorie in ciclul primar in Armenia, acum fiind definitivate o serie de studii privind impactul studierii sahului.

Au fost prezenti la deschidere presedintele Armeniei si totodata al Federatiei de sah din Armenia (!), dl Serj Sargissian, presedintele FIDE Kirsan Ilyumzhinov, participanti din Africa, Asia, Europa si America. Conform opiniei lui Kevin O’Connell, presedintele CIS al FIDE, aceasta a fost cea mai importanta conferinta referitoare la sahul in scoala.

Continuare »

Data postarii: 24 Noiembrie 2014

Pe 23 noiembrie 2014 au inceput, la Suceava, cursurile de formare pentru profesori la disciplina Educatie prin Sah.

Au fost prezente peste 80 de cadre didactice din toate orasele judetului, cursul fiind sustinut de prof. Vlad Ungureanu - presedinte Sah in Scoala si de dna. Silvia Diaconu - director CCD Botosani. Saptamana viitoare vor incepe cursurile la Piatra Neamt.

Data postarii: 26 Septembrie 2014

In acest inceput de an scolar s-au facut noi pasi pentru implementarea sahului in scolile din Romania. Au fost purtate discutii cu Casa Corpului Didactic din toate judetele tarii si au acceptat in intregime sa includa “Educatie prin sah” in oferta lor pentru anul scolar 2014 – 2015. Multumim pe aceasta cale tuturor inspectorilor de Educatie Fizica si Sport si directorilor de la Casa Corpului Didactic de la fiecare judet pentru sprijinul acordat. In aceasta saptamana se vor incheia cursurile de instruire-formare de la CCD Iasi – acest moment a aparut si pe site-ul federatiei mondiale cis.fide.com, iar dupa data de 1 octombrie – atunci cand CCD-urile vor primi avizul de la minister – se vor putea derula in toata tara. Este de fapt primul pas pentru ca Federatia Romana de Sah, impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale urmareste sa acrediteze acest curs in viitorul apropiat ceea ce ii va da o greutate mai mare.

Federatia Romana de Sah a creat o adresa de mail speciala sahului in scoala la care asteapta opiniile si sugestiile dumneavoastra: sahinscoala@yahoo.com

Continuare »

Data postarii: 14 Septembrie 2014

Miercuri 10 septembrie o delegatie a Federatiei Romane de Sah formata din Presedintele federatiei dl Sorin Avram Iacoban si Presedintele Comisiei Sah in Scoala, dl. Vlad Ungureanu a participat la consfatuirile nationale ale inspectorilor de educatie fizica si sport in localitatea Falticeni – Suceava.

A fost o intalnire deosebit de importanta, cu inspectorii din toate judetele, mai ales ca incepand cu 15 septembrie 2014 se va da startul orelor de sah in 500 de unitati scolare. Au fost discutate probleme curente ce apar in implementarea unei discipline noi, reprezentantii federatiei venind cu solutii practice si astfel s-a realizat o apropiere intre Federatia Romana de Sah si Inspectoratele Scolare Judetene.

Vineri 12 septembrie aceeasi delegatie a participat si la consfatuirile judetene pe judetul Iasi, sedinta prezidata de inspectorul de educatie fizica si sport al judetului Iasi, prof. Tanase Viciu. A fost prima intalnire cu cei 26 de profesori propusi pentru sustinerea orelor de sah in judet.

In aceasta saptamana vor demara la Casa Corpului Didactic Iasi cursuri de perfectionare pentru profesorii care doresc sa predea sahul in scolile romanesti. Asadar joi 18 septembrie incepand cu orele 15.00 cei 26 profesori de educatie fizica si sport si alti profesori doritori, indiferent de disciplina predata vor avea ocazia sa participe la cursuri de sah si metodica predarii sahului.

Continuare »

Data postarii: 26 Iunie 2014

Până pe 15 august 2014 vor fi desemnate şcolile care vor intra în programul naţional "Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar"!

Click aici pentru distribuţia pe judeţe a şcolilor din program »

Data postarii: 10 iunie 2014

În data de 19 mai 2014 a fost semnat protocolul dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Federaţia Româna de Şah, prin care s-a oficializat introducerea şi susținerea şahului în şcoală, în cadrul programului naţional: "Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar".

În zilele următoare se va definitiva calendarul şi modul de organizare a acţiunilor specifice.

Click aici pentru protocol »

Data postarii: 19 Mai 2014

Odată cu marele turneu internațional Iași Open şi cu vizita Președintelui Federaţiei Mondiale de Şah, Kirsan Ilyumzhinov, şahul va fi materie de studiu în şcoala românească. Astăzi, 19 mai 2014, în Sala Polivalentă din București, începând cu ora 9.00, au fost semnate protocoalele dintre Ministerul Educaţiei Naţionale, Federaţia Mondială de Şah şi Federaţia Româna de Sah prin care s-a oficializat introducerea şi susținerea şahului în şcoală: "Educaţie prin şah".

În prezenţa primului ministru Victor PONTA, a ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie s-a dat startul Campionatului Național Școlar pe echipe mixte "Elisabeta Polihroniade" cu 1000 de copii participanți din București şi Ilfov. Delegaţia oficială a avut întâlniri la Parlamentul României cu Președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi la Comitetul Olimpic Român cu scopul de a atrage atenția asupra susținerii şahului la toate nivelurile.

Aici găsiți articolul publicat pe site-ul oficial FIDE »
Click aici pentru rezultate »
Click aici pentru albumul foto »

Data postarii: 3 Martie 2015

Începând din acest an studenţii Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport pot deveni antrenori de şah pentru nivelul de licenţă sau pentru nivelul de masterat, în urma protocolului semnat între Ministerul Tineretului şi Sportului, FRŞah şi UNEFS Bucureşti.

Click aici pentru protocol licenţă »
Click aici pentru protocol masterat»

Pagina:  
1
WebMaster Mares-Medar Razvan.